Μετάφραση

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η Αμυγδαλιά

'Ολα ξεκινούν με ένα κλαδί αμυγδαλιάς που φτάνει στο σχολείο μας. Τα παιδιά το παρατηρούν και μαντεύουν από ποιο δέντρο κόπηκε. Λέμε την ιστορία της Φυλλίδας και του Δημοφώντα:

"Η Φυλλίς, μια όμορφη κοπέλα, ήταν κόρη του βασιλιά της Θράκης. Κάποτε, πέρασε από τη Θράκη ο Δημοφώντας, ο γιος του Θησέα, και μόλις την είδε μαγεύτηκε από την ομορφιά της και την αγάπησε. Ο βασιλιάς, με χαρά, του την έδωσε για γυναίκα. Μετά από λίγο καιρό όμως, ο Δημοφώντας νοστάλγησε την πατρίδα του, την Αθήνα, και έφυγε αφού υποσχέθηκε στη Φυλλίδα να γυρίσει γρήγορα κοντά της.
Η Φυλλίς που αγαπούσε πολύ το Δημοφώντα τον περίμενε με μεγάλη αγωνία, ανεβασμένη σε μια αμυγδαλιά για να αγναντεύει το δρόμο. Ο καιρός όμως περνούσε, ο Δημοφώντας δε φαινόταν και η Φυλλίς μαράζωνε από τον καημό της. Οι θεοί του Ολύμπου τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο για να μπορεί να περιμένει τον αγαπημένο της περισσότερα χρόνια. Όταν κάποτε επέστρεψε ο Δημοφώντας, ήταν Γενάρης, στην καρδιά του χειμώνα. Μόλις έμαθε για το χαμό της γυναίκας του, απελπισμένος έτρεξε κοντά στην αμυγδαλιά, την αγκάλιασε κι έκλαψε.
Το δέντρο πλημμύρισε ξαφνικά από άσπρα και ροζ λουλούδια. Ήταν η ψυχή της Φυλλίδας που χάρηκε βλέποντας τον αγαπημένο της κι έκανε το δέντρο να ανθίσει μέσα στο βαρύ χειμώνα, δείχνοντας τη μεγάλη δύναμη της αγάπης. Από τότε όλες οι αμυγδαλιές ανθίζουν μέσα στο Γενάρη και στολίζονται στα ροζ και στα λευκά πριν ακόμη βγάλουν φύλλα. Ετσι η αμυγδαλιά έγινε σύμβολο ελπίδας ότι η αγάπη δεν μπορεί να νικηθεί από το θάνατο".


Παρατηρούμε τον πίνακα "Αμυγδαλιά" του Βαν Γκογκ




καθώς και φωτογραφίες από αμυγδαλιές

Αναφερόμαστε στα προϊόντα της Αμυγδαλιάς, τα δοκιμάζουμε.





Και τέλος δίνουμε τις δικές μας καλλιτεχνικές εκδοχές!











Και μια ομαδική εργασία των παιδιών- κολλάζ-, όπου τα άνθη της αμυγδαλιάς τα έχουμε πάρει από γνωστή σοκολάτα!!


Οι ιδέες μας είναι από το διαδίκτυο. 

Νηπιαγωγοί: Αραβανή Β., Γραμματικοπούλου Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου